Βασικές προϋποθέσεις υποχρέωσης διατροφής σε ενήλικο τέκνο

Ποιές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την διεκδίκηση διατροφής ενηλίκου τέκνου.

2/20/2025

Βασικές προϋποθέσεις υποχρέωσης διατροφής σε ενήλικο τέκνο
Βασικές προϋποθέσεις υποχρέωσης διατροφής σε ενήλικο τέκνο

Βασικές προϋποθέσεις υποχρέωσης διατροφής σε ενήλικο τέκνο

Όλο και πιο συχνά παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια τα αιτήματα διατροφής ενηλίκων τέκνων στις αίθουσες των δικαστηρίων. Είναι σαφές, άλλωστε, ότι ο νόμος δεν εξαρτά το δικαίωμα διατροφής του τέκνου από κάποιο όριο ηλικίας και δη αυτό της ενηλικίωσής του, με συνέπεια και το ενήλικο τέκνο να μπορεί να αξιώσει την παροχή διατροφής από τους γονείς του (ΜΕφΠειρ 23/2017, ΜΠρΘες. 14209/2022).

Τα Δικαστήρια ερμηνεύοντας τις διατάξεις των άρθρων 1485, 1486, 1489 και 1493 Α.Κ., που ρυθμίζουν την υποχρέωση διατροφής μεταξύ ανιόντων και κατιόντων και ειδικότερα από τη διάταξη του άρθρου 1486 Α.Κ. έχουν θέσει ως βασικά κριτήρια για την παροχή διατροφής σε ενήλικο τέκνο τα κάτωθι:

•Αδυναμία διατροφής από την περιουσία ή εργασία: Το ενήλικο τέκνο δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του ούτε από την περιουσία του ούτε από εργασία κατάλληλη για την ηλικία, την κατάσταση της υγείας του και τις βιοτικές του συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες της εκπαίδευσής του.

•Απορία: Το ενήλικο τέκνο πρέπει να είναι σε κατάσταση απορίας, δηλαδή να στερείται επαρκών περιουσιακών στοιχείων ή να μην μπορεί να βρει κατάλληλη εργασία που να του επιτρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα τις σπουδές του. Πριν στραφεί στους γονείς του, το ενήλικο τέκνο οφείλει να αναλώσει την περιουσία του. Η ύπαρξη περιουσίας, ακόμη και απρόσοδης, αποκλείει την αξίωση διατροφής, εκτός αν η ρευστοποίηση της περιουσίας είναι δυνατή μόνο με ευτελές αντάλλαγμα.

•Σπουδές: Η ιδιότητα του τέκνου ως σπουδαστή συνήθως συνεπάγεται ότι δεν μπορεί να εργαστεί παράλληλα χωρίς να βλάψει την υγεία του και την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών του. Η υποχρέωση εργασίας δεν υφίσταται, εφόσον το ενήλικο τέκνο έχει την πρόθεση να σπουδάσει. Η διατροφική αξίωση μπορεί να αναγνωριστεί και μετά το πέρας των σπουδών, εφόσον είναι αδύνατη η εύρεση κατάλληλης εργασίας και συνεχίζεται η επιμόρφωση (π.χ. μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικό, δεύτερο πτυχίο), υπό την προϋπόθεση ότι δικαιολογείται από τις προηγούμενες επιδόσεις και τις συνθήκες στον επιστημονικό κλάδο.

Σημειώνεται ότι για την κάλυψη των δαπανών διατροφής του ενήλικου τέκνου επιβαρύνονται και οι δύο γονείς, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.