Μεγάλη έρευνα της ΔΗΕ για εγκλήματα στο ιντερνετ

Ηλεκτρονικό έγκλημα πρόσφατες υποθέσεις

Βασίλειος Τσιότσικας

3/24/2024

Στο κοινωνικό δίκτυο DISCORD η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από καταγγελίες γυναικών για εν αγνοία τους ανάρτηση ιδιωτικών στιγμών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα «οι διαχειριστές ζητούν προαιρετικά από τα μέλη να καταβάλουν από 5 έως και τουλάχιστον 25 ευρώ προκειμένου να... ξεκλειδώσουν ακόμη περισσότερο ακυκλοφόρητο πορνογραφικό υλικό γυναικών που έχουν ανεβάσει σε ξεχωριστές κατηγορίες. Βεβαίως, δεν λείπουν και οι προσφορές, καθώς αν κάποιος αγοράσει ένα καλό πακέτο με 25 ευρώ, για παράδειγμα, του δίνουν ως... δώρο «MEGA FILES» που περιέχουν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες ακόμα περισσότερων γυναικών».

Φέρεται να υφίστανται διαφορετικοί «εγκέφαλοι» για αδικήματα σχετικά με πορνογραφία ανηλίκων, εξώθηση ή παράσυρση ανηλίκου προκειμένου να συμμετάσχει σε πορνογραφικές παραστάσεις, δυσφήμηση, προσβολή ευαίσθητων δεδομένων και δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, revenge porn κλπ.

«Για να εντοπιστούν οι παραπάνω χρήστες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ζήτησε τη συνδρομή του γραφείου Homeland Security της αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα. Οι Αμερικανοί πράκτορες επικοινώνησαν στη συνέχεια με την Discord Inc και έτσι πολύ γρήγορα οι αστυνομικοί της Δίωξης που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν στη διάθεσή τους πλήθος διευθύνσεων IP.

Βάσει του σχετικού βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και μετά την αξιοποίηση των ηλεκτρονικών ιχνών που προέκυψαν από την έρευνα για τους δημιουργούς και διακομιστές, άναψε το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα απαιτεί ειδικές γνώσεις από δικηγόρους που εξειδικεύονται σε αυτό αναφορικά με την νομιμότητα στην έρευνα των ηλεκτρονικών ιχνών όσο και με την στοιχειοθέτηση της συμμετοχής σε εγκληματικές πράξεις.

ΙΤLawyers